Veganer och vegetarianer är inte bara snälla mot djuren, de tar också hand om miljön på ett helt annat sätt än köttätare. Djurproduktionen är idag en av de största källorna till utsläpp av växthusgaser, och står för ca 15% av alla utsläpp. Växthusgaserna är det största klimathotet i världen och det är därför viktigt att försöka hålla ner utsläppen, bland annat genom att dra ner på köttkonsumtionen.

Miljövänliga alternativ

Den som inte kan eller vill sluta äta kött helt bör åtminstone sluta äta nötkött. Att producera 1 kg nötkött orsaker 10 gånger mer utsläpp än vad 1 kg kyckling orsakar. Att välja fisk eller kyckling framför nöt- och fläskkött är alltså ett bra steg på vägen mot en miljövänligare livsstil.

Mer grönt på tallriken

Det bästa är såklart att välja bort köttet helt och hållet. Prioritera grönsaker, rotfrukter och baljväxter på tallriken och låt inte några animaliska produkter ta över. Att införa två eller tre köttfria dagar i veckan är ett bra första steg till att bli vegetarian utan att göra en helomvändning. Använd de köttfria dagarna till att laga spännande vegetariska rätter och testa nya vegetariska produkter. Det finns många bra vegetariska receptbloggar att hämta inspiration från.