När elpriserna skjuter i höjden och miljön är mer ansträngd än någonsin är solceller en bra investering. Det är framförallt en stor vinst för miljön varje gång någon väljer att installera solceller. Om du vill bidra till att klimatet blir bättre och samtidigt gynna din plånbok är det värt att kolla upp solceller och vilket pris du kan få.

Solceller är en långsiktig investering

Solceller kan variera i pris. För en normalstor villa kan du förvänta dig en prislapp på ungefär 200 000 kronor innan du har gjort avdraget för grön teknik. Det kan kännas som en stor summa att betala direkt men på sikt är det en bra investering. Solcellerna kommer förmodligen till slut att ha betalat sig själva och mer därtill. Solcellernas pris beror på ett antal faktorer. Valet av växelriktare, installatör, vilken effekt, antal solpaneler och annan utrustning spelar roll för vad investeringen landar på.

Olika faktorer avgör hur mycket pengar du kan spara

Hur mycket pengar du kan spara per år genom att ha solceller varierar. Mycket beror på hur stor mängd el som dina solceller producerar, hur många soltimmar det är där du bor per år, hur mycket skugga du har och en rad andra saker. Tänk på att solceller fungerar bra i kallt klimat och är effektiva i Sverige trots färre soltimmar än andra orter och länder i Europa. Det är populärt att installera solceller, det är ett rejält uppsving de senaste åren.

Fördelarna med att satsa på solceller

Det främsta skälen till varför solceller är ett bra köp är för att du kan minska elräkningen. Du kan även tjäna pengar på ett sälja den överskottsel som du inte förbrukar. Värdet på ditt hus kan öka och du sänker ditt totala koldioxidutsläpp. Tiden är verkligen rätt för olika gröna energilösningar och om klimatmålen ska nås är det dags att kavla upp ärmarna och sätta igång. Att fokusera på ren energi och grön teknik är en bra väg att ta för att förbättra miljön. Om du är intresserad av solceller kan du alltid räkna på vad solceller kan ge just dig.