Att leva enkelt och att välja bort alla onödiga prylar är att leva minimalistiskt. Däremot är minimalism inte samma för alla. Det som en uppfattar som minimalism kanske en annan inte alls anser vara det. Man ser helt enkelt på saken från olika perspektiv. Det har dessutom blivit lite av en trend att ha ett avskalat hem utan en massa saker. En enkel och avskalad design har blivit ett kännetecken för just den skandinaviska stilen. Här är det dock många som har missuppfattat det med enkelheten. Att ha en stilren design hemma med endast ett par dyra designerprylar har inget att göra med den verkliga minimalismen. Att leva ett enkelt liv utan att ha behov av att köpa kläder och saker och att dessutom tänka långsiktigt att man gör miljön en tjänst utan konsumtion är den verkliga minimalismen.

Att välja bort konsumtionsbehovet

 

I Sverige är det många som jobbar mer än vad de mår bra av. Man ska hela tiden prestera och de få lediga stunderna är det svårt att koppla av och njuta. Att fler och fler vill bort från ekorrhjulet visar sig i alla de som hoppar av karriären för att istället göra något som de mår bra av. Det kända ekorrhjulet gör att man jobbar för att kunna konsumera. Om man istället väljer bort mestadels av konsumtionen kan man jobba mindre och ha mer fritid. Många mår dessutom väldigt dåligt av att hela tiden vara tvungna att prestera. Det visar sig i form av att många går in i den kända väggen och bränner ut sig. Här har man då ett val att göra. Antingen går man tillbaka till livet före utbrändheten eller också ändrar man sitt liv totalt genom att välja bort konsumtionsbehovet.

Var stark och gör det du egentligen vill

När man väl har valt bort konsumtionsbehovet är man fri att tänka på vad man egentligen vill göra med sitt liv. För en del kan det vara att plugga till högskoleprovet och sedan välja att utbilda sig till något man kanska bara har drömt om innan. Andra väljer att resa jorden runt medan andra helt enkelt vill vara tillsammans med sin familj. Många väljer dessutom att fly storstaden för att bosätta sig på landet och försöka bli självförsörjande. Att uppfostra sina barn till att se glädjen i något annat än prylar kan vara svårt i dagens samhälle. Om du ser till all reklam som finns runt oss blir vi hjärntvättade till att se att de leksakerna, den parfymen eller de kläderna gör oss lyckliga. Man måste vara stark för att kunna välja bort konsumtionsbehovet men när man väl har gjort det kommer välmåendet.