Varför ska vi välja ull och vilka är fördelarna med ull jämfört med andra material? Det är inte hållbart att säga att man inte har råd att köpa kläder som är gjorda i material av hög kvalitet. Det pris du betalar för en ylletröja kommer att betala sig många gånger om ifall du räknar ut ett snittpris på den tid som du kommer att kunna använda den. Ett plagg i ull kan hålla i stort sett hur länge som helst. Ull är ett av de smartaste funktionsmaterialen som finns och det har använts i urminnes tider för att värma oss och hålla oss torra. Dessutom andas ullen vilket gör att du inte svettas lika lätt som i andra material. Du behöver inte tvätta ylletröjan efter varje användning utan du kan hänga ut den i fuktigt väder så renar den sig själv. Om du känner att du inte riktigt tror på det så kan du tänka på fåren. De schamponeras inte speciellt ofta men ändå är deras ull ren och fräsch.

Ull som ull?

Tyvärr importeras stora mängder ull till Sverige istället för att vi tar vara på ullen från våra egna får. Merinoull som kommer från fåret med samma namn har de finaste ullfibrerna och det är i Australien som de flesta av de fåren finns. Att storproducenten Australien orsakar problem för miljön har man nu fått erfara då miljontals får betar på känsliga marker. Dessutom doppas fåren i bekämpningsmedel mot skadeinsekter trots att insekterna överlever och de kemiska medlen finns kvar och skadar både folk och vår jord. Kanske är det dags att vi får upp ögonen för den svenska ullen trots att den inte alltid anses vara lika skön som merinoullen att använda på en bar kropp. Fåren måste klippas en gång om året och tyvärr så slängs den största delen av den svenska ullen då det är svårt att konkurrera med den från Australien. Som konsumenter måste vi hålla ögonen öppna och påverka marknaden genom att välja svensk ull. De flesta av oss handlar mer medvetet i dag men alla naturmaterial är inte miljövänliga. För att sköta en bomullsplantage så går det till exempel åt mängder av vatten.

Vill du vara med och påverka?

Även om svensk ull ännu inte är en stor marknad kan den dock bli det. Du som vill ta ett steg längre kanske till och med vill ta fram egen ull. Om du bor på landet och har möjlighet att ha egna får ska du absolut göra det om du vill. Fåren behöver till exempel ingen varm bostad på vintern utan det räcker bra med ett skjul eller lada där de kan skydda sig mot vädret. De trivs faktiskt bäst då det är luftigt och inte för varmt men nära golvet ska det vara vindtätt. Halm är bra att använda som golv och den fyller man på vartefter. Fåren trivs bäst om de kan gå ut och in som de vill. Ett robust och säkert stängsel måste förstås upp och även om fårstängsel är lätta att sätta upp gäller det att göra det ordentligt. En elektrisk vattenkopp som ser till att vattnet inte fryser är viktigt. Sedan måste du förstås lära dig att klippa fåren och spinna ullen!