Ingen kan göra allt men alla kan göra något”- är ett ordspråk som hörs med jämna mellanrum, och som nu är mer aktuellt än någonsin. En ensam person kan inte rädda världen eller miljön, men tillsammans kan man göra världen till en bättre och mer hållbar plats som kan finnas kvar för många efterkommande generationer. Här kommer några enkla tips på vad man kan göra själv hemma för att vara med och rädda världen!

Green maple leaf with recycle symbol, lying on wooden background
  • Källsortera. Det är viktigt att källsortera för att slippa bygga onödiga sopberg runt om i världen. Se till att ha gott om plats hemma för att sortera bland annat glas, papper, kartong, metall och promenera till miljöstationerna ofta.
  • Återbruka mer! Innan man slänger något bör man fundera på om det går att byta användningsområde till det istället. Glasburkar är bra till förvaring, de trasiga jeansen kan klippas av och bli shorts och ett utslitet lakan kan duga som picknickfilt. Endast fantasin sätter gränser för vad som går att återbruka.
  • Handla second hand. Att köpa och sälja begagnade saker är bland det bästa man kan göra för miljön. Idag slängs alldeles för många kläder och prylar i onödan vilket leder till att mycket mer måste nyproduceras. Kläder, skor, cyklar, barnvagnar och husgeråd är bara några av de mängder av saker som går att köpa begagnat. Dessutom ofta för bara en bråkdel av nypriset.
  • Spara på vattnet. Vattnet kan faktiskt ta slut och det är dags att börja se över hur det används. Låt aldrig kranen stå och rinna och dra ner på duschtiden. Återbruka vatten genom att skölja av saker i det överblivna kokvattnet, eller använd det överblivna dricksvattnet för att vattna blommorna.
  • Handla närproducerat. Handla mat, kläder, hudvård och andra saker ekologiskt och närproducerat när möjligheten finns. Testa gärna att producera själv också! Odla hemma, sy egna kläder och baka eget bröd är tre enkla saker som är bra för miljön.
  • Undvik onödigt skräp. Man kan ta med tygpåse när man går och handlar i affären för att slippa plastkassar. Sätt upp en “ej reklam”-skylt på dörren och ändra räkningar till autogiro eller e-fakturor.
  • Åk kollektivt. Undvik att ha en egen bil och välj istället cykel eller kollektivtrafiken. Om en bil ändå är nödvändig så använd den så lite som möjligt och dela gärna med fler familjer.