Vet du om att du ofta tjänar på att köpa och leva klimatsmart? Det är många som tror att det alltid är dyrare med en klimatvänlig livsstil och felaktigt tror att de inte har råd med det. Att vara klimatsmart och ekonomisk går ihop.

Klimatsmart energi

I och med klimatförändringarna är det många av oss som vill lägga om vår livsstil och ha en bättre inverkan på klimatet och vår planet. En viktig orsak till klimatförändringarna och miljöförstöringen är vårt behov av energi. Vi behöver energi både för att värma upp våra hem, få lyse, ladda mobilen, förflytta oss och tillverka saker. Vi är alla energislukare. Ett smart sätt att både minska dina kostnader och vara mer klimatsmart är att välja Göta Energi, ett energibolag med omtanke om nästkommande generationer.

Längre transporter

Ett stort problem är att flyget ofta är billigare än tåget. Men bussen är billigast av alla motordrivna transportmedel. För längre resor kan du resa med buss så mycket som möjligt, så påverkar du klimatet lite och sparar mycket pengar.

Pendling

Om du bor på landet har du inte alltid ett val utan måste ta bilen. Se om du kan samåka – bättre för både miljö och plånbok. Om det är möjligt bör du satsa på att pendla med kollektivtrafik istället för bil. Bilen är en av våra största utgifter. Om du måste äga en bil bör du satsa på en elbil och nyttja klimatbonus, alternativt köra hybrid.

Det absolut billigaste sättet är dock att cykla eller gå. Du sparar in mycket pengar och förbättrar din hälsa, vilket faktiskt också är en slags pensionsförsäkring.

Handla klimatsmart

Idag kan du välja att handla ekologiskt istället för “vanliga” mat- och hushållsprodukter. Ibland till samma pris. Ett annat sätt att handla klimatsmart är att satsa på kvalitet istället för massproducerat. Inköpet av ryggsäcken eller möbeln är förvisso större, men den håller längre.