Många svenskar har börjat få så kallad klimatångest. Det kan bero på att det är något som uppmärksammas mer och mer, samtidigt som man kan börja märka konsekvenserna av att vi har förädlat jordens resurser på ett dåligt sätt. Havsytan stiger, vi får varmare temperaturer och det här leder till många negativa konsekvenser för alla levande varelser på vår planet. Om vi människor fortsätter att leva som vi har gjort tidigare kommer vi till slut inte att ha någon planet att leva på längre. Jorden kommer dock att kunna leva vidare utan människor. Det är upp till oss att ändra våra beteenden så att vi kan fortsätta leva här och efterlämna en planet åt våra barnbarn. I det här inlägget kommer det några exempel på tips som kan göra att man lever ett mer klimatsmart liv.

Välj tjänster nära eller online

Idag kan man göra väldigt mycket på nätet. En del ser till att barnen får läxhjälp med en lärare eller kunnig online, och många hushåll har helt och hållet slutat handla mat i affären och lägger istället sin beställning online. Självklart finns det de som tänker att en runda med bilen fram och tillbaka till affären kan väl inte vara så farligt, och det är det ju såklart inte. Problemet ligger i att varje hushåll ska köra en runda fram och tillbaka till affären, flera gånger i veckan. Om man istället beställer online kan en lastbil köra ut allas mat på en och samma gång. Det här låter även personerna som bor i hushållen att kunna lägga tiden på något annat istället, något som de kanske tycker är lite roligare än att åka och handla. Det här kan även ha positiva effekter på ekonomin på lång sikt om man gör sina val rätt.

Välj mer grönsaker och mindre kött

Om man vill göra ett bra val ska man enligt nya studier välja att äta mindre kött och mer grönsaker. Det här beror på att köttindustrin är en klimatbov, och genom att köpa mindre kommer producenterna till slut att behöva producera mindre. Det finns många goda alternativ till kött i dagens läge.

Ta cykeln istället för bilen

Något som är bra för både kroppen, knoppen och vår planet är att man cyklar istället för att ta bilen. Om man har långt till kontoret så kanske man kan skaffa sig en elcykel som gör det enklare att orka hela vägen. Eller så kanske man ska köpa sig ett busskort så att man kan åka med kollektivtrafiken. Det finns många möjligheter för den som väljer att låta bilen stå, och efter ett tag kanske man inser att den där bilen bara står och kostar pengar och förlorar värde.