Funderar du på om det är dags att byta elavtal? Kanske har du fått nys om ett nytt bolag som erbjuder lägre kostnader eller så vill du säkerställa att du använder dig av så grön el som möjligt. Det finns många orsaker till varför man vill gå från ett elbolag till ett annat, men för de allra flesta handlar det om att få bättre priser och samtidigt kunna göra en stor insats för miljön.

Förr var det ganska knepigt att byta elavtal och hitta ett nytt som passade som handen i handsken. Då var man tvungen att själv leta upp olika bolag som var intressanta och därefter kontakta för att höra vad de hade att erbjuda. Det var naturligtvis mycket tidskrävande och att jämföra var svårt. Idag finns det betydligt enklare sätt att gå tillväga och allt kan göras hemma från den egna soffan.

Förnybar energi – det allra hetaste

När du letar efter ett nytt elbolag finns det flera saker som kan vara bra att tänka på. Det första du bör fundera över är vilken källa du vill att elen ska komma ifrån. Ska det vara en förnyelsebar källa är det sol, vind, biobränsle eller vatten som du ska sikta in dig på.

Ett bolag som har fått mycket uppmärksamhet under den senaste tiden är Tibber.com/se/ och orsaken till detta är deras smarta (och gröna) el. Tibber gör det möjligt för dig att jämföra med det elbolag du har idag och se hur mycket du kan sänka dina elkostnader. Deras “smarta” funktioner gör också att du, med hjälp av en app, kan styra din elförbrukning i hemmet.

Hur jämför man elbolag?

Att jämföra elbolag med en opartisk jämförelsesajt är väldigt enkelt, men det finns viss information som du behöver ha för att jämförelsen ska bli så korrekt som möjligt. Till att börja med behöver du se till att ange om du bor i en lägenhet eller om du bor i ett hus. Därefter ska du ange ditt postnummer och fylla i din årsförbrukning av el som du har idag. Du kan vanligtvis hitta den informationen på din senaste faktura.

En jämförelse går på några sekunder och den är varken bindande eller kommer med avgifter. Genom att jämföra på en återkommande basis kan du alltid ta del av de billigaste priserna.