Frukt och grönt transporteras dagligen runt jorden. I butikerna dignar grönsaksdiskarna av grönskar som rest jorden runt och mycket av det kasseras dagligen även om det är fullt ätbart. Intresset för att odla hemma ökar och är ett smart klimatval. En kombination av minskat svinn och ökat lokalt odlande skulle göra Sverige mer klimatsmart. Om man dessutom ställer om till att äta mer efter vad som odlas utefter säsong skulle man komma ännu längre i miljöarbetet. Odla ekologiskt hemma är inte bara bra för miljön utan en trevlig hobby för hela familjen. Få saker slår att sätta sig till bords tillsammans och äta det man skördat själv.

Hur kommer man igång med att odla?

Det går att odla hemma oavsett om du har en uteplats, balkong eller trädgård. Har du en trädgård eller uteplats så är det smidigt att odla i pallkrage där man kan odla mycket på liten yta. En pallkrage gör det också lätt att hålla bort ogräs och på så sätt slippa använda bekämpningsmedel eller ägna mycket tid åt att rensa ogräs. Du behöver inte ha mycket redskap för att börja odla i pallkrage utan det är nästan bara att sätta igång med att plantera. När du ska börja odla så tänk på att börja med att köpa bra matjord och friska plantor som drivits fram ekologiskt. Det går också bra att börja med fröer men se till att de är ekologiska. När det kommer till jord är det smart att ha en kompost hemma som ger näringsrik jord.

Klimatsmart odling

Odling och import av tomater står för bland det mesta av koldioxidutsläppen. Det är enkelt att odla tomater hemma och gillar du tomater bör du satsa på att odla tomater. En riklig skörd gör det också möjligt att göra egna krossade tomater eller torka dem. Bönor och ärtor är också bra att odla och de går att frysa ned. Sallad är också smart att odla hemma. Rucolasallad ger rika skördar och likaså grönkål och vitkål. Det finns också många andra tips på hur man kan bli klimatsmart och i kombination med att odla hemma kan man dra sitt strå till stacken för mer miljövänligt samhälle.